Software Development

Software development en Software Architectuur

Nieuwsgierigheid en continu leren geldt bij alle digitale thema’s en specifiek bij software development en architectuur. Elke dag weer zijn er nieuwe ontwikkelingen.

Softwareontwikkeling is het proces van concipiëren, specificeren, ontwerpen, programmeren, documenteren, testen en repareren van fouten betrokken bij het maken en onderhouden van applicaties, frameworks of andere softwarecomponenten. Een software-architectuur is de structuur of set van structuren van een softwaresysteem, bestaande uit software-elementen, de relaties tussen deze software-elementen en de eigenschappen van beiden.

In 2018 werken we in deze community aan drie projecten:

  • De BIT-academy
  • Raspberry Pi Contest
  • Project Software Architectuur

De aangesloten bedrijven geven regelmatig een meetup of masterclass aan studenten en docenten. Heb je interesse, kijk dan in de agenda en meld je aan.

BIT-Academy

In de BIT-Academy staan peer-to-peer onderwijs en projectmatig leren centraal staan. Er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven voor mentoring, coaching, inspiratie, netwerk en gastcolleges. Deze opleiding duurt 2 jaar en volgt op een basisjaar (het eerste jaar) niveau 4 op het MBO. De BIT-Academy leidt op tot Software Engineer, UX designer, junior Strategic Designer, Growth Hacker en Data Analist. Door het projectmatige en peer-to-peer leren zijn er verschillende richtingen mogelijk.

In de komende jaren zal de vraag veranderen. Daarom staat voorop dat je leert leren, creatief te zijn, empatisch vermogen te hebben en wiskundige vaardigheden te krijgen. Vanuit die basis kun je ‘alles’ worden.

Ben je 1e jaars student (elke richting kan deelnemen) en heb je interesse in de BIT-Academy, meldt je dan aan via de mail en via jouw docent.

Raspberry Pi contest

Dit jaar introduceren House of Digital en PA Consulting samen de Raspberry Pi competitie in Nederland. In PA’s Raspberry Pi competitie 2018-2019 dagen we VMBO, MAVO en MBO scholen in Nederland uit om met een maatschappelijk thema dat jongeren aanspreekt aan de slag te gaan, gebruikmakend van de Raspberry Pi. De competitie geeft teams van scholieren en studenten vanaf 12 jaar de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammering en engineering. Elk team bouwt een concrete oplossing voor een probleem op basis van de Raspberry Pi.

In voorjaar van 2018 wordt samen met het onderwijs lesmateriaal ontwikkeld, zodat de competitie in het onderwijs geïntegreerd kan worden.

In september starten in de eerste Nederlandse editie 20 teams van 4-6 scholieren en studenten. Elk team ontvangt een gratis Raspberry Pi-startpakket ter waarde van EUR 150,- en wordt begeleid door een mentor uit het bedrijfsleven. De grote finale vindt plaats ergens in maart. Daarin worden de winnaars bekend gemaakt. De oplossingen worden beoordeeld in drie categorieën:

  • Meest creatieve oplossing
  • Meest haalbare oplossing
  • Meest impactvolle oplossing

Heb je interesse om onderwijs te ontwikkelen?

Heb je interesse om met een team deel te nemen aan de competitie?

Heb je interesse om een team te coachen?

Neem contact op via de email om je aan te melden of voor meer informatie.

Project Software Architectuur

Op 2 februari 2018 zijn 3 teams van 6 studenten bestaande uit 4 HBO (HvA) en 2 MBO (ROCvA) gestart. Zij krijgen dezelfde opdracht bij drie opdrachtgevers: Ximedes, Trifork en Infosupport. Alle drie toonaangevende bedrijven op het gebied van software architectuur. Het doel van de opdracht is leren onderbouwen van de gemaakte keuzes en de impact van de keuzes wanneer de vraag of de eisen van de opdrachtgever veranderen. De MBO studenten van het ROCvA in Amstelveen hebben ter voorbereiden masterclasses Software Architectuur gevolgd.

Heb je interesse om aan dit project deel te nemen in 2019 stuur dan een email en geef dit door aan jouw docent.